Välj en sida

Har du kommit till en punkt i ditt arbetsliv där du funderar på att starta eget? Då är du inte ensam. En undersökning av Sifo visar att ungefär var tredje svensk drömmer om att starta eget företag. Allra vanligast är drömmen bland de yngre.  Varje år startas det ungefär 60 000 nya företag i Sverige vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att det finns många fördelar med att få vara sig egen chef.

I ditt eget företag är det du själv som bestämmer vad du ska arbeta med på dagen. Du är chef och har mycket frihet men måste samtidigt ta 100 % eget ansvar för de beslut du fattar. En annan fördel med att ha sitt eget företag är att det oftast innebär att du får arbeta med det du verkligen är intresserad av och brinner för. 

Är du osäker på om du kommer kunna leva på ditt nya företag finns det ofta möjlighet att starta i liten skala vid sidan av en annan anställning, något som många kan uppleva som ett betryggande sätt att komma igång på. 

När du arbetar för dig själv ser arbetstiderna lite annorlunda ut mot när du är anställd av ett företag. Det kan vara både en för- och en nackdel. Om du är en person som inte uppskattar att varje dag är den andra lik kanske det passar dig att arbeta oregelbundna arbetstider eller mer efter behov. Samtidigt måste man ha en viss disciplin så fritid och arbete inte blandas ihop alltför mycket eller att man riskerar att köra slut på sig totalt. Om du kan arbeta hemifrån sparar du ju också en hel del tid på att slippa jobbpendla. 

Att driva sitt eget företag är otroligt omväxlande, den ena dagen är inte lik den andra och det finns faktiskt möjlighet att tjäna bra med pengar om man har en bra affärsidé och en affärsplan som håller.